tisdag, februari 06, 2007

vandring bland mathyllorna

Oavsett vart har jag en formaga att verkligen uppskatta mataffarer, ju storre desto battre. I kina gar man omkring och bara facineras. De har sa mycket, och sa mycket man inte lyckas lista ut vad det ar. Idag forsokte jag verkligen ta reda pa vad de vita bollarna de saljer i massa olika sorter var for nagot. Jag fragade, men forstod inte svaret pa kinesiska jag fick. Bara att de ska kokas. Jag har hort att det kan vara angat brod med svart sesamkram i, men kan det stamma? Och i sa fall ar det gatt? Det later sa orimiligt pa nagot satt.

Mataffarerna ar som en hel marknad, med levande fisk, hangande kott i massa varianter, och vi snackar inte inpackade varianter som i Sverige inte.

Sedan har vi det har med friterat och torkad mat, nagot som ligger kineserna varmt om hjartat. De har en egen horna med bara friterad mat. Och sag nagot kineserna inte torkar. Vi snackar mycket kott, men aven basics som frukt och liknande, men torkad fisk? Jag vet inte.. Som Hasti sa, I kina gor man ingen skillnad pa snacks och snacks.

Tva andra klassiker som fyller hyllorna i Kinas supermarketer ar notter (det kan inte finnas notallergiker i detta land!) och kakor. Speciellt nu infor nyar kan man kopa monsterstora kartonger med kakor, alla valdigt sota. Cam gillar kakor.